Alcohol in Noorwegen: Wetten, regels en gewoontes

Ik doe dit voor jullie. Naar het buitenland gaan en de lokale dranken proberen. Allemaal voor jullie. Zo onbaatzuchtig van mij. Nu ik in het noorden ben, heb ik niet veel anders te doen dan drinken. Bij deze, alles over alcohol in Noorwegen.De Noorse wetgeving over alcohol: drinkleeftijd

Het begint met de toelating om alcohol te kopen (in Noorwegen). Vanaf 18 jaar ben je oud genoeg om bier en wijn te kopen. Voor sterkere dranken is dit pas als je 20 jaar bent. Dit ligt dus best veel hoger dan in België.

Beschikbaarheid: waar kan je drank kopen?

In de meeste supermarkten kan je alcohol kopen. Wel alleen de dranken met minder dan 5%. Je zal merken dat supermarkten vanaf 20u op weekdagen en 18u op zaterdag hun rekken/koelkasten sluiten. Na die uren mag er dus geen alcohol meer verkocht worden in de shops.

Voor sterkere alcohol (boven 5%) moet je in de speciale Vinmonopolet winkels zijn. Deze vind je terug in de steden en grotere dorpen.

Leeggoed

In de winkels zie je de prijzen van de drank zelf. Dat wil zeggen dat er nog 1NKR leeggoed bij wordt gerekend aan de kassa. Dit telt voor flesjes en blikjes. In de winkels zijn er automaten waar je de blikjes dan weer kan omruilen voor een te goed bon. Zeker bijhouden dus!

Enkele dranken die ik in Noorwegen probeerdeGrevens Skogsbær

Grevens SkogbaerChemische boecht. Maar wel goed. Het doet me denken aan de blikjes met paarse Fanta. Dit is bosbessen (skogbaer) cider. Je giet het verbazingwekkend makkelijk binnen. Het is iets duurder dan bier, maar wel een heel goed alternatief.

Voor een halve liter van dit ‘frisdrankje’ betaal je 36,9 kronen. Dat is dus zo’n 3,4 euries.

Mack Arctic Beer

Mack arctic beerVoor een halve liter van dit bier betaal je 27,9 Noorse kronen. Exact, alsof het express is gedaan, 3 euro’s. In de winkel waar ik voor bier ging, hadden ze niet direct een kleiner formaat. Ik ben dus niet zeker of het niet bestaat of dat ik gewoon in een dorp met heftige bierfans verbleef.

Het is een lekker pilsje, maar meer ook niet. Goed als je naar Noorwegen komt om je kapot te zuipen, maar dat is het domste idee. Je wil dit prachtige land je leven lang herinneren.

Mack Isbjørn Beer

Mack Isbjørn beer
Het populaire Noorse pilsje. Naar Belgische maatstaven is het een flauw pilsje. Maar, sorry Nederlanders, nog steeds beter dan Heineken. Voor een blikje van 0,33l betaal je 19,90 Noorse kronen. Wat ongeveer gelijk is dan €2,1.Andere bieren

Er zijn natuurlijk nog veel anderen bieren. 100% Noors zijn ze jammer genoeg niet. Vaak zijn ze gemaakt met Belgische hoppen. Iets wat ze dan ook trots op het label zetten. (Zoek naar “Belgisk”). Die bieren zijn trouwens helemaal niet slecht. Je kan ze ‘s avonds voor de televisie drinken, ze zijn goed genoeg om met te koken en ze zijn sowieso een meerwaarde voor je vakantie in Noorwegen.

Referentie prijs

Al die prijzen zijn misschien niet veelzeggend. Als referentie geef ik je graag de prijs van een blikje coca-cola van 0,33l. Daar betaal je 16,6NKR of €1,7. Ook op die blikjes betaal je leeggoed.

Als je gratis wil drinken kan ik je aanraden uit de meren te drinken.

Als je in Noorwegen alleen maar het plan hebt om te genieten van de flora, heb ik alvast wat inspiratie voor je in mijn blogpost: Noorse flora met levendige kleurtjes

Wat zijn jouw ervaring met de wetten en aankoop van alcohol in Noorwegen?

Subscribe to my mailing list to stay up-to-date

* indicates required
Posted in NL